12 Aralık 2012 Çarşamba

Srebrenitsa Katliamı






          Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı (Hırvatistan Savaşı ve Bosna Savaşı) 'nda Srpska Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya '95 Harekatı esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8,372 Boşnak'ın Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesine verilen addır.
       Bir hafta süren katliam II. Dünya Savaşı'dan sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.

        Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan Bosnalı Sırplar'ın eski askeri lideri Ratko Mladiç komutasındaki birliklerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesiyle başlayan katliamın bazı kurbanlarının cenazeleri, aradan geçen 17 yıla rağmen hala tamamlanamadı.

         Soykırıma uğrayan ve toplu mezarlara konulan bazı kurbanların kalıntıları farklı yerlerde bulundu. Soykırım kurbanlarının bazılarının cenazesi bulunan kısımlarıyla eksik defnedildi. Uzuvları eksik olarak defnedilen kurbanların cenaze törenlerinin ardından bulunan kemik parçaları, mezarlar açılarak yeniden defnetme süreci başlatıldı.


          Adli Tıp Uzmanı ve Podrinye Kayıpları Arama 

Enstitüsü Başkanı Rifat Keşetoviç, çalışmalar sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 yılından bu yana bu işi yaptığını, daha önce toprağa verilen 98 Srebrenitsa kurbanının, yeni tespit edilen kalıntılarıyla birleştirilmesi için mezardan çıkarma sürecinin sürdüğünü söyledi.

          Srebrenitsa kurbanlarını belirleme sürecinde birçok ''ikinci toplu mezardan çıkarılan ceset kalıntıları '' bulunduğunu belirten Keşetoviç, bu yüzden cenazesi tamamlanmayan soykırım kurbanları bulunduğunu ifade etti.

           Birkaç günde 8 binden fazla Boşnak'ın katledildiği soykırımın baş sorumlusu Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Miladiç ve siyasi liderleri Radovan Karaciç'in Lahey'deki Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanması devam ediyor.

      Konu hakkında yardımcı olan Hande DEMİR'e teşekkürlerimi iletirim.





Haluk Levent'in Srebrenitsa Katliamı için yaptığı şarkısı.






      Yazan --> Ayşe Nur KARA

     Kaynak-->http://www.cnnturk.com
/ dünya  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder