16 Aralık 2012 Pazar

Asakir-i Mansure-i Muhammediye




     Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması üzerine, Sultan II. Mahmut' un emriyle kuruldu. Yeni eğitim kurallarıyla yetiştirilen, askerlik kurumuna verilen addır. Bu yapının başına ilk olarak "Serasker" unvanıyla eski Yeniçeri ağalarından Ağa Hüseyin Paşa getirildi. 


    Asakir-i Mansure-i Muhammediye Tertip adı verilen sekizer birlikten meydana gelir. Her tertibin başında "binbaşı" adında bir komutan bulunurdu. Bu binbaşılar "baş binbaşı" ya bağlıydı. Her tertip on altı "saf" tı. Her saf bir yüzbaşının komutasındaydı. Her yüzbaşının ikişer "mülazim" yardımcısı vardı. Her tertipte bir top bulunurdu. Toplara "topçubaşı" denilen bir subay komuta ederdi. On altı saftan oluşan tertiplerin sekizi sağ ve sekizi sol olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Bunlara "sağ kolağaları" ve "sol kolağaları" atanmıştı. 

     İki yıl sonra bu örgüt yeniden düzenlendi ve  "tertip" lere "alay" ve komutanlarına "miralay" denildi. "Saf" deyimi "bölük" olarak değiştirildi. Her alay binbaşı komutasındaki üç taburdan meydana getirilmişti. Sol ve sağ kolağası adını alan iki subay, bir katip, bir sancaktar, her bölüğe "yüzbaşı" ve "mülazim" lerden ayrı olarak bir "başçavuş" ve bir "bölük emini" atanmıştır. Her alayda "miralay" yardımcısı bir "kaymakam" bulunurdu. İki alay bir "mirliva" nın ve üç alay bir "ferik" in komutası altındaydı. Miralayın üstü subaylara "paşa" denirdi. Asakir-i Mansure-i Muhammediye' nin en büyük komutanı "müşir" di

For English:

        It is an army corps which were established by the command of Sultan Mahmud II; after the abolition of the Janisary Corps. The target of this new military institution was to create a modern, very well educated army. At first, Aga Huseyin Pasha, one of the commanders of the Janisary Corps was appointed as the commander-in-chief of this army.





     Asakir-i Mansure-i Muhammediye consists of eight units, each one them is called a disposition. Each of these dispositions were commanded by a major. These majors were under the command of “the head major”. Each disposition consisted of sixteen ranks. Each rank was within the authority of a captain. Each captain had two lieutenant assistants. There was a artillery in every disposition. These were commanded by an officer named “head-artillery”. The disposition, that consisted of sixteen ranks was divided into two; eight were on the left and the other eight were on the right. They were commanded by left and right adjutant-majors.

      Two years later this institution was reorganised; “dispositions” were transformed in to the “regiments” and the “commanders” began to be called as “colonel”. “Company” replaced “rank”. Each regiment consisted of three lines commanded by an major. Two adjutant-majors, a clerk, a stand bearer and apart from the captains and two lieutenants, a sergeant were appointed to each company. In each regiment there were an assistant of colonel and a lieutenant-colonel. Two regiments were commanded by a brigadier-general and three regiments were commanded by a general of division. The officers that were above the colonel were called pashas. The most important commander of “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” was “Field-Marshall”.

Yazan--> Ayşe Nur KARA

Kaynak--> www.osmanli.gen.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder