30 Aralık 2013 Pazartesi

30 ARALIK 1916 - RASPUTİN ÖLDÜ



97 sene önce bugün -

30 ARALIK 1916 - RASPUTİN ÖLDÜ

Rus Çarlığı’nda iç ve dış politikada büyük nüfuzu olan ruhani lider Rasputin, Çar II. Nikolay'ın yeğeninin kocası Prens Yusupof ve kuzeni Grandük Dimitri Pavloviç tarafından öldürüldü. Kraliyet ailesini skandallara boğan "saray danışmanı" Rasputin’in cesedi Şubat Devrimi sonrasında mezarından çıkarılıp yakılacaktı.

1872 doğumu olduğu tahmin edilen Rasputin, küçük yaşlarda okula gittiyse de okuma yazma öğrenmedi. Keşiş olacaktı fakat muhtemelen evlenmek için manastırı terketti. 18 yaşında gittiği Verkhoutre Manastırı'nda edindiği inanca göre, kişi Tanrı'ya en çok "kutsal ihtirassızlık" anlarında yakın oluyordu ve bu haleti ruhiyeyi yakalamanın en iyi yolu da uzun bir sefahat süreci geçirip seksüel olarak bitap düşmekti. 

19 yaşında evlendi ve 20'li yaşlarında Rusya, Yunanistan, Ortadoğu ve Kudüs'e seyahatler yaptı, buralarda vaazlar veriyor, geleceği görebildiği ve hastaları iyileştirebildiği gerekçesiyle köylülerin ona sağladıklarıyla geçiniyordu. 

1903'te Sankt Petersburg'a geldi ve ve iki sene sonra kraliyet ailesiyle tanıştı. 1908'de Çar II. Nikolay ile eşi Aleksandra Fyodorovna tarafından tek oğulları Aleksey'in hemofili nöbetini iyileştirmesi için saraya çağrıldı. 4 yaşındaki çocuğun acısını onu muhtemelen hipnotize ederek dindirince, kendini saraya iyice bağlamış oldu.

Fiziksel temasın arındırıcı ve iyileştirici bir etkisi olduğuna inanan Rasputin'in yaşantısı 1911'de bir skandal halini almıştı. Yine de 1915'te Çar II. Nikolay cepheye gidince eşinin danışmanı olarak gücünün doruğuna ulaştı. 1916'da kraliyet ailesinin repütasyonuna daha fazla zarar vermemesi için Çar'ın yakınları tarafından önce zehirlendi, sorna vuruldu en sonunda nehre atıldı. Otopsisi, ölümünün boğularak gerçekleştiğini kanıtladı ve tartışmalı ölümü, Aleksandra'nın elini güclendirse de birkaç hafta sonra rejim devrildi.

Kaynak--> Yaşarken Yazılan Tarih


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder