28 Ağustos 2013 Çarşamba

"Bir Hayalim Var" konuşmasının 50. yılı



28 AĞUSTOS 1963

Amerikalı insan hakları savunucuları “İş ve Özgürlük için Washington’a Yürüyüş”ü eylemi yaptı. Birçok kişinin konuşma yaptığı ve Josephine Baker, Joan Baez, Bob Dylan, Mahalia Jackson gibi isimlerin sahne aldığı eyleme 200 bin kişi katıldı. Martin Luther King Jr., ünlü “I Have a Dream” (“Bir Hayalim Var”) konuşması ile bu olaya damgasını vurdu. Aslında konuşmacılardan hiçbiri -öğle saatlerinde gazetecilerin eylemi terk edeceklerini düşünerek- sonuncu konuşmayı yapmak istememiş fakat King buna razı olmuştu. 4 dakika olması planlanan konuşma 16 dakika sürdü ve Mahalia Jackson'ın kürsüdeki King'e "Onlara hayalinden bahset Martin" diye seslenmesiyle şekillendi.
King, bundan birkaç sene sonra, 4 Nisan 1968’de öldürülecekti.


Kaynak--> NTV Tarih


20 Ağustos 2013 Salı

22 Çinli Askeri Kovalayan Gazimize Madalya Verildi



Kore'de 22 Kızıl Çin askerini önüne katıp kovalayan bir Gazi'ye madalya verilmiştir.

1952 yılında Kore'de keşif kolunda kendine ateş eden 22 kişilik Kızıl Çin askerine süngü takarak hücum eden ve bunlardan 3 er ile 1 subayı öldürdükten sonra geri kalanını önüne katıp kovalayan Giresun'un Burhaniye köyünden Necdet Ayhan Çavuş'a 23 Nisan merasiminde "Kahramanlık" madalyası takılmıştır.

28,04,1959 Milliyet s.3







15 Ağustos 2013 Perşembe

Japonya'nın Teslim Olması



15 AĞUSTOS 1945

     İmparator Hirohito, radyodan yaptığı konuşmada Japonya’nın teslim olduğunu açıkladı. Böylelikle ilk defa, bir Japon imparatorun sesi radyodan duyuluyor ve daha önemlisi 2. Dünya Savaşı fiilen son buluyordu. Açıklama ABD’de büyük sevinç yarattı. Japonya 2 Eylül 1945'te resmen teslim oldu ama 14 Ağustos Amerikan tarihinde "V-J Day" yani "Japonya Zaferi Günü" olarak geçer. Açıklamanın Japonya için 15, ABD için 14 Ağustos günlerine denk gelmesi aradaki zaman farkı nedeniyledir.

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Dünya Tarihi Bu Duvarın Yıkılışıyla Değişti



     1949 -1961 yılları arasında , yaklaşık 2,5 milyon Doğu Almanyalının Batı Almanya ‘ ya kaçması , üstelik kaçanların çoğunluğunu  işçilerin , meslek sahiplerinin ve aydınların oluşturması ; Doğu Almanya ‘nın ekonomik varlığını tehdit edecek boyutlara varmıştı. Kaçışları engellemek isteyen Doğu Almanya , kaçışları için bir ‘ kapı ‘ durumunda olan Batı Berlin
‘e duvar örmeye karar verdi. İlk duvar Doğu Alman Meclisi 'nin kararıyla 1961’in 12-13 Ağustos günlerinde örüldü. Daha sonra bunun yerini , gözcü kuleleri , makineli tüfek yuvaları ve mayınlarla güçlendirilmiş bir dizi beton duvar aldı ; artık duvarın uzunluğu toplam 165 km idi. 1989’ da , Doğu Avrupa 'yı etkileyen demokratikleşme dalgası sırasında, Doğu Alman önderleri iktidardan uzaklaştırıldı. Ve nihayet 9 Kasım’ da Doğu Almanya yönetimi ‘ imkansız ‘ gözüyle bakılan kararı aldı ; bütün Doğu Alman vatandaşlarına  istedikleri sınır kapısından Batı’ ya geçebileceklerini açıkladı. Böylece ülkenin 28 yıllık bölünmüşlüğünü simgeleyen Berlin Duvarı ( ilk yıllardaki adıyla Utanç Duvarı) bir hatıra haline geldi.

Kaynak--> Atlas Tarih


6 Ağustos 2013 Salı

Japonya'ya Atılan Atom Bombası






6 AĞUSTOS 1945

İlk atom bombası ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima kentine atıldı. Atom bombası “Little Boy,” sadece ilk anda 70 binden fazla insan öldürdü. “Fat Man," iki gün sonra Nagazaki’de 40 binden fazla insanın hayatına maloldu.