2 Ocak 2013 Çarşamba

Sen ki Fransa vilayetinin kralı Fransuva'sın






     Alman İmparatoru Şarlken’le, 24 Şubat 1525’de yaptığı Pavye Savaşı'nda yenilerek esir düşen Fransa Kralı Fransçois ve annesi Düseş Dangolen, büyükelçi Kont Jan de Franjipan ile Kanuni’ye birer mektup gönderirler.

Kraliçenin mektubu şöyledir :

      Şimdiye kadar oğlumun kurtuluşunu Şarlken’in insafına bırakmıştım. Fakat Şarlken oğluma hakaretler etmektedir. Dünyaya geçen hükmünüz, cihanın bildiği azamet ve şanınızla oğlumun kurtulmasını temin etmenizi zat-ı şahanenizden niyaz ediyorum.

Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman Kraliçe ve esir François’ya birer mektup gönderir. Mektupta kısaca şunlar yazılmaktadır :

    "Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç veren,Allah'ın yeryüzündeki gölgesi, Akdeniz'in ve Karadeniz'in ve Rumeli'nin ve Anadolu'nun ve Azerbaycan'ın ve Şam'ın ve Halep'in ve Mısır'ın ve Mekke ve Medine'nin ve Kudüs'ün ve bütün Arap diyarının ve Yemen'in ve nice memleketlerin sultanı ve padişahı Sultan Beyazid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sultan Süleyman Han'ım.

Sen ki Fransa vilayetinin kralı Fransuva'sın.

Hükümdarların sığındığı kapıma elçinizle mektup gönderip, ülkenizi düşman istila edip, şu anda hapiste olduğunuzu bildirip, kurtuluşunuz konusunda bizden yardım talep ediyorsunuz. Söylediğiniz her şey dünyayı idare eden tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur. Her şeyden haberdar oldum. Yenilmek ve hapsolunmak hayret edilecek bir şey değildir. Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz. Böyle bir durumda atalarımız düşmanları mağlup etmek ve ülkeler fethetmek için seferden geri kalmamışlardır. Biz de atalarımızın ve daima memleketler ve alınmaz kaleler fetheylemekteyiz. Gece gündüz daima atımız eyerlenmiş ve kılıcımız belimizde kuşatılmıştır. Yüce Allah hayırlara bağışlasın. Allah'ın istediği ne ise olur. Bundan başka haberleri gönderdiğiniz adamınızdan öğrenesiniz. Böyle biliniz."

      Mohaç Savaşı sonucunda dersini alan ve Viyana kuşatması ile de iyice gözü korkutulan Alman İmparatoru Şarlken, François’yı serbest bırakmak zorunda kalmıştır.

      Kanuni’nin mektubunda dikkati çeken nokta, Fransa Kralı'na "Sen ki Fransa vilayetinin Kralı Françeskosun" şeklindeki hitabıdır. Bu, Kanuni’nin Fransa’yı küçük bir vilayet, Fransa Kralı’nı da bir vali olarak görmesinin bir ifadesidir.



For English:


Charles of Germany taken prisoner Francois of France, following the Pavye War on 24th of February 1525, and Francois’ mother Duchess Dangolen wrote a letter to Suleyman the Magnificent and sent it with ambassador Count Jan do Franjipan.

The letter of the queen as below:

“ I had left my son’s freedom to the fairness of Charles. But, he is insulting my son. I entreaty you to make my son free with your great world sovereignty, and grand power that the world recognised”.

Therefore, Sultan Suleyman sent two letters to both to the queen and to Francois and he said:

“You! Francois, the King of French province! You have sent a letter to us with your ambassador and informed us about the enemy that entered to your country and imprisoned you. So, you asked our favour for your freedom. It is not bizarre for a sovereign to be defeated or to be imprisoned. Do not worry about it. We have taken our arms and have been riding our horses for days and nights. Every thing will be as the God wishes”.

The German Emperor Charles, was defeated in the Mohac War and he went in fear with the siege of Vienna and he freed Francois.

Interestingly, Sultan Suleyman addresses the French King as,  “You! Francois, the king of the French province”. This addressing reveals that, Kanuni saw France as a small province and the French King as a governor.



Yazan--> Ayşe Nur KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder